Instruments
Recull d'eines per implementar DC amb èxit
En aquest racó de la pàgina, us ofereixo un seguit d’instruments que us poden ajudar a crear un vincle col·laboratiu amb les docents i planificar la intervenció i els rols de cadascú de vosaltres.
Els instruments estan dividits en blocs temàtics, segons el moment que els podríeu fer servir.
Tan sols són propostes, que les podeu ajustar a la vostra realitat i context, tot modificant allò que considereu més oportú. És a dir, utilitzeu-les segons les vostres necessitats i preferències.
Abans de començar
Abans de començar a posar en marxa la DC, convé posar sobre la taula diferents qüestions per promoure una relació positiva i d’entesa entre les docents. Alhora, garantir espais de comunicació fluida per evitar malentesos.
Planificació
La planificació compartida de les sessions esdevé una fase primordial per implementar la DC de manera efectiva, per tal de pactar els rols de cada docent i les activitats i estratègies que es posaran en marxa.
Què, qui i com de la sessió
Per guiar la planificació es parteix de QUÈ volem treballar? COM ho volem treballar? I QUI necessita modificacions. Aquesta última qüestió de QUI necessita modificacions, es podria també anomenar quines necessitats presenta al grup, per establir les activitats i propostes més diverses.
De Murawski (2012).
Taula de planificació de la sessió
Taula de planificació que parteix de les qüestions QUÈ, QUI, COM. Té en compte els tres moments de la sessió: inici, desenvolupament i final. Alhora, fa plantejar la modalitat de DC que vols aplicar segons el moment, tenint en compte que qualsevol modalitat és útil, en funció del moment i de les necessitats.
De Murawski (2012).
Avaluació
L'avaluació compartida permet valorar l'efectivitat de la pràctica en termes d'inclusió i progrés de l'aprenentatge
dels infants.
Observació
Instruments que permeten a l’observadora saber què ha de prioritzar a l’hora d’observar la posada en pràctica de la DC i així oferir-los feedback i suport per fer la pràctica el més eficaç possible.
Qüestions per a l'observador
Preguntes que orienten l’observadora davant d’una aula de DC. Es divideixen en tres categories: la primera fa referència al rol de cada docent en quant a contingut i relació amb els infants; la segona fa referència a les estratègies per arribar a tots els infants; i la tercera a les evidències d’aprenentatge de cada infant.
De Wilson (2005)
Si voleu aprofundir en el rol de l’observadora, podeu consultar el següent article.
Cook, L., i Friend, M. (1995). Co-teaching: Guidelines for creating effective practices. Focus on exceptional children, 28.
Duran, D. i Miquel, E. (2003). Cooperar para enseñar y aprender. A Cuadernos de Pedagogía, 331, 73-76.
Gately, S. E., i Gately Jr, F. J. (2001). Understanding coteaching components. Teaching exceptional children, 33(4), 40-47.
Murawski, W. W. (2012). 10 tips for using co-planning time more efficiently. Teaching Exceptional Children, 44(4), 8-15.
Murawski, W. W., & Lochner, W. W. (2011). Observing co-teaching: What to ask for, look for, and listen for. Intervention in School and Clinic, 46(3), 174-183.
Murawski, W. W. and Lochner, W. W., (2014). Co-teaching core competency framework. Co-teaching solutions system. Recuperat de: https://boe.mono.k12.wv.us/docs/district/depts/8/coteaching%20resources/co-teaching%20core%20competencies.pdf?id=2436
Huguet, T. (2006). Aprendre junts a l’aula : una proposta inclusiva / Teresa Huguet i Comelles. Graó.
Wilson, G. L. (2005). This doesn't look familiar! A supervisor's guide for observing co-teachers. Intervention in School and Clinic, 40(5), 271–275.
This Considerations Packet was prepared by Mary Holm, June 2000 and revised by Lee Anne Sulzberger and Debbie Grosser, August 2016. à Contract for coteaching